.

Magyar Vöröskereszt Gyöngyös Területi Szervezete

Cím: 3200 Gyöngyös, Török I. u. 1.

Területi vezető: Verébné Godó Ildikó

Telefon: +36 (70) 933 8224; +36 (37) 313-150

Szívet melengető érzés tudni, hogy napjainkban világszerte 100 millió ember tagja annak a szervezetnek, mely kezdetektől fogva az emberben meglévő jóra, az önzetlenségre, a segítőkészségre alapozza tevékenységét. A Magyar Vöröskereszt civil szervezetként és egy nemzetközi mozgalom tagjaként, az emberek által és a rászoruló emberek számára nyújt segítséget és támogatást több mint 135 éve.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre. A közel másfél évszázad során számos kihívásnak felelt meg a folyamatosan fejlődő humanitárius szervezetünk. Most is mindent megteszünk, hogy szervezetünk - itt helyben is - megfeleljen a jelenkor kihívásainak és a korábbiaknál is szélesebb körben tudja ellátni feladatát. Ezt úgy tudjuk zökkenőmentesen megtenni, hogy közel 70 önkéntes folyamatosan segíti céljaink elérését Gyöngyösön és a MVK Gyöngyös Területi Szervezetéhez tartozó 24 községben.

A Magyar Vöröskereszt évente közel 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolít le, ebből évente kb. 700 van Gyöngyösön.

Az évforduló kapcsán azt is meg kell említeni, hogy a Magyar Vöröskereszt egészségnevelési programjai évente szintén több mint 100 ezer főt érnek el, és területünkön is több személy segíti nagyban a helyi prevenciós munkát.

Idén is készülünk, hogy az elsősegélynyújtás világnapját egy térítésmentes, nyílt képzéssel, gyakorlati bemutatóval ünnepeljük meg. És itt szeretném megemlíteni a már igen nagy hagyományokkal rendelkező felmenő rendszerű területi elsősegélynyújtó versenyünket, melyet idén áprilisban 45. alkalommal szerveztünk meg, és ahol a helyi iskolai csapatok kiemelkedően jól teljesítettek.

A számvetésre nézve szomorúan írom, hogy évente körülbelül 300 ezer szociálisan hátrányos helyzetű embernek segítünk, összesen közel 1 milliárd forint értékben - és ennél még sokkal többre lenne Magyarországon szükség. Nálunk helyben a tudatos szociális érzékenyítésen kívül, az egyéb már megszokott szociális munkáink mellett(adományok gyűjtése és szétosztása; téli-nyári ruházat folyamatos pótlása; Nyáron évente táboroztatjuk a sérült vagy egyéb okból hátrányos helyzetű gyermekeket; stb.) új elemekkel is igyekeztünk teljesebbé tenni céljainkat. A Hajléktalanok GondozóHázában tartózkodóknak november 1-től március 31-ig egészséges ételek elkészítését terveztük, és pályázat útján igyekszünk megvalósítani (a tavalyi évben ez sikerült). Az ételek kizárólag zöldségekből készült, hús nélküli krémek, amivel napokig egészséges és egyben finom étkezésük lehet azoknak, akiknek egyébként is kiemelten szükségük van a vitamindús étrendre. A krémek kenyérre kenése, és átadása volt a komplex program lényegesebb része, hiszen e tevékenység közben, direkt, erőletetés nélkül megismerhettük egymást.

Jelenleg (lehetőségeinkből adódóan) a szociális területnél is nagyobb az a munka, amit a véradás szervezésébe fektetünk. A Vöröskereszt 1939 óta folyamatosan szervezi a véradásokat a biztonságos hazai vérellátás érdekében, éves szinten több mint 400 ezer véradót mozgósítunk. Gyöngyös területén a tervszerű teljesítés 4833 donorszámmal 2015-ben (egyedül a Heves Megyei területek közül) 100 %-osan sikerült, azonban ez nem ad okot arra, hogy lazítsunk, főleg, hogy ez az év már nehézkesebben indult. PedigGyöngyös területén egyre több azon munkáltatók száma is, akik tudatosan segítik az évközi munkát is, és szerveznek VérAdásokat is.  

© 2016 AlgilBio Kft., 3200 Gyöngyös, Vasöntő utca 2.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!